Η Έλη Καϊτάρη στον STATUS FM: «Το εξωτερικό δεν είναι πλέον μονόδρομος για τους νέους της Πληροφορικής»
Στις σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει σήμερα ο κλάδος της Πληροφορικής, αλλά και στις δεξιότητες που αναζητούν οι επιχειρήσεις από τους νέους εργαζομένους, αναφέρθηκε η Έλη Καϊτάρη, Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού της DOTSOFT, σε συνέντευξή της στον Status FM 107,7.
Με αφορμή την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων και τις αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι νέοι για τις σπουδές και το επαγγελματικό τους μέλλον, η κ. Καϊτάρη υπογράμμισε ότι η Πληροφορική παραμένει ένας ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος, με αυξημένη ζήτηση και πολλές διαφορετικές επαγγελματικές διεξόδους.
Όπως σημείωσε, η αντίληψη ότι ένας νέος πρέπει να φύγει υποχρεωτικά στο εξωτερικό για να κάνει καριέρα στην Τεχνολογία έχει πλέον αλλάξει.
«Για πολλά χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι, αν θέλει κάποιος να κάνει μεγάλη καριέρα στην Τεχνολογία και στην Πληροφορική, θα πρέπει να φύγει από την Ελλάδα. Θεωρώ, όμως, ότι αυτή η εικόνα πλέον έχει αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πλέον εταιρείες που υλοποιούν έργα μεγάλης κλίμακας, επενδύουν στην καινοτομία και προσφέρουν ουσιαστικές δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης σε νέους επιστήμονες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν δυναμικό τεχνολογικό κόμβο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης για επαγγελματίες του κλάδου.
«Το εξωτερικό μπορεί να αποτελεί μία επιλογή, αλλά δεν είναι πλέον μονόδρομος», τόνισε.
Πολλές ειδικότητες πέρα από τον προγραμματισμό
Η Έλη Καϊτάρη επισήμανε ότι μία σύγχρονη εταιρεία Τεχνολογίας δεν αποτελείται αποκλειστικά από προγραμματιστές.
Πίσω από κάθε ψηφιακή λύση συνεργάζονται επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίοι ασχολούνται με τον σχεδιασμό συστημάτων, την ανάπτυξη λογισμικού, την ανάλυση δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια και τη διαχείριση σύνθετων έργων Πληροφορικής.
«Πολλοί φαντάζονται ότι μία εταιρεία Τεχνολογίας αποτελείται μόνο από προγραμματιστές. Στην πραγματικότητα, όμως, πίσω από κάθε ψηφιακή λύση συνεργάζονται άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές ειδικότητες», εξήγησε.
Παράλληλα, οι απόφοιτοι Πληροφορικής δεν απασχολούνται μόνο σε εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου. Οι γνώσεις τους είναι πλέον απαραίτητες σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις, οργανισμούς και δημόσιους φορείς, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός επηρεάζει σχεδόν κάθε τομέα της οικονομίας.
Αυξημένη ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό
Αναφερόμενη στη ζήτηση στην αγορά εργασίας, η κ. Καϊτάρη σημείωσε ότι οι ανάγκες για εξειδικευμένους επαγγελματίες παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον των νέων για τις σπουδές Πληροφορικής, εξακολουθεί να καταγράφεται έλλειμμα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, ικανού να καλύψει τις διαθέσιμες θέσεις και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.
Η συνεχής ανάπτυξη της Τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών εφαρμογών ενισχύει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για νέες ειδικότητες.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει δυναμικά στην αγορά εργασίας
Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αποτελεί ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα πεδία της Τεχνολογίας.
Η κ. Καϊτάρη ανέφερε ότι στην DOTSOFT απασχολούνται ήδη στελέχη σε ρόλους AI Engineer, καθώς και επαγγελματίες με ευρύτερη εξειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα.
Όπως διευκρίνισε, η τεχνητή νοημοσύνη δεν αφορά μόνο εξειδικευμένους τεχνικούς ρόλους. Εργαζόμενοι διαφορετικών ειδικοτήτων χρησιμοποιούν πλέον εργαλεία AI για να βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους, να εξελίσσουν τις υπηρεσίες τους και να οργανώνουν αποτελεσματικότερα την εργασία τους.
Τα soft skills που αναζητούν οι επιχειρήσεις
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Έλη Καϊτάρη και στις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν οι νέοι πέρα από το πτυχίο και τις τεχνικές γνώσεις.
Όπως ανέφερε, οι επιχειρήσεις αναζητούν ανθρώπους με διάθεση για μάθηση, ομαδικότητα, συνεργατικότητα, οργανωτικές και επικοινωνιακές ικανότητες.
Η συμβουλή της προς τους νέους είναι να μη μένουν αποκλειστικά σε όσα διδάσκονται στο πανεπιστήμιο, αλλά να ασχολούνται με προσωπικά έργα, να συμμετέχουν σε ομάδες και κοινότητες, να πειραματίζονται με νέες τεχνολογίες και να αξιοποιούν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
«Θέλουμε να δούμε προσπάθεια, διάθεση εξέλιξης, ομαδικότητα και συνεργατικότητα, ώστε οι νέοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να μπουν στην αγορά εργασίας», σημείωσε.
Κλείνοντας, η κ. Καϊτάρη υπογράμμισε ότι η συνεχής εκπαίδευση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επαγγελματική εξέλιξη, καθώς ο κλάδος της Τεχνολογίας αλλάζει με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς.
Το βασικό μήνυμα της συνέντευξης ήταν ότι η Πληροφορική προσφέρει σήμερα πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές διαδρομές, ενώ οι νέοι μπορούν πλέον να αναζητήσουν σημαντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας και στην Ελλάδα.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη της κ. Έλης Καϊτάρη-HR Manager στην Dotsoft A.E, στον Status FM 107,7: