DOTSOFT AE: Πώς τα «σφυριά» της AI γίνονται εργαλεία αλήθειας
Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι σαν τα σφυριά. Είναι χρήσιμα και μπορούν να βοηθήσουν. Μπορούν, ωστόσο, να προκαλέσουν και βλάβη. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε ορθά και να αξιολογούμε σωστά την εισαγωγή πληροφοριών.
Σ΄ αυτήν την καίρια επισήμανση προέβη η διευθύντρια του Κόμβου Εκκίνησης Καινοτομίας της DOTSOFT AΕ, Δέσποινα–Ελισάβετ Φιλιππίδου, μιλώντας στο διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης: Στρατηγικές, απειλές και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης», το οποίο διοργάνωσε η κοινοπραξία AI4Debunk.
Η κ. Φιλιππίδου έλαβε μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, κατά τη διάρκεια της οποίας ετέθη το ζήτημα των δύο διαζευκτικών όψεων της τεχνητής νοημοσύνης, αυτών του εχθρού και του φίλου, όσον αφορά στον αγώνα για τον περιορισμό των ψευδών ειδήσεων.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της DOTSOFT AΕ, μπορούμε να εμπιστευτούμε, αλλά υπό όρους την αξιοπιστία και των ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχουν οι εφαρμογές GPTs (Generative Pre-trained Transformers – Παραγωγικοί Προεκπαιδευμένοι Μετασχηματιστές). Για τις γενικές γνώσεις, την επιστήμη, την ιστορία και τη γλώσσα οι εφαρμογές αυτές είναι συχνά σωστές. Για τη δημιουργική γραφή, την παραγωγή ιδεών και τη διαμόρφωση περιλήψεων οι εν λόγω εφαρμογές είναι χρήσιμες. Ωστόσο, για τις ειδήσεις της επικαιρότητας, τις νομικές συμβουλές και την ιατρική καθοδήγηση οφείλουμε πάντα να ελέγχουμε τα γεγονότα διασταυρώνοντάς τα με άλλες, πραγματικές πηγές.
Η εκπρόσωπος της DOTSOFT AΕ σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι προτροπές (prompts) που παρέχουμε προς τα γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Και αυτό, διότι οι καλύτερες προτροπές προσφέρουν πιο έξυπνες απαντήσεις, ενώ βοηθούν τις εφαρμογές GPTs να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, παρόλο που αυτές δεν «σκέφτονται». Παράλληλα, οι εντολές που εισάγουμε, συνεισφέρουν στον έλεγχο της προκατάληψης, της ακρίβειας και της δημιουργικότητας.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, του πρώτου της σειράς σειράς «Disinfo Talks» οι συμμετέχοντες διερεύνησαν τις σημερινές προκλήσεις της παραπληροφόρησης και τις ευκαιρίες του εξελισσόμενου ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης, όσον αφορά στην προστασία της δημοκρατίας. Οι σχετικές συζητήσεις έφεραν στο προσκήνιο νέες ιδέες σχετικά για τους δυνατότητες συλλογικής εργασίας προς την κατεύθυνση της ταχείας αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων
Σημειώνεται ότι το έργο με το ακρωνύμιο «AI4Debunk» αποτελεί δράση καινοτομίας, χρονικής διάρκειας 48 μηνών, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος «Horizon Europe». Το εν λόγω έργο άρχισε να εκτελείται τον Ιανουάριο του 2024 από διεπιστημονική κοινοπραξία, αποτελούμενη από δεκατέσσερις (14) εταίρους προερχόμενους από οκτώ (8) διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.
Στρατηγικός εταίρος του εν λόγω έργου αποτελεί η DOTSOFT ΑΕ, προσφέροντας την πολυετή πείρα της και την αξιοσημείωτη τεχνογνωσία της για την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και μεθοδολογιών με σκοπό την αποκάλυψη των ψευδών ειδήσεων και τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των διακινούμενων πληροφοριών.